Norek evropský

Druh: Norek evropský

Latinský název: Mustela lutreola

Třída: savci

Řád: šelmy

Čeleď: lasicovití

Rod: Mustela - norek

Hlavní znaky: čokoládově hnědá srst, prsty z části spojeny blánou

Délka: samec 28 - 43 cm, samice: 30 - 40 cm, délka ocasu 12 - 19 cm

Hmotnost: samec: kolem 900 g, samice: kolem 600 g

Délka života: v přírodě 7 - 10 let, v zajetí 12 let

Způsob života: samotář

Rozšíření svět: především Španělsko, Francie, Rumunsko, Ukrajina, Estonsko a Rusko

Rozšíření ČR: poslední norek zastřelen v roce 1896 u Jindřichova Hradce

Potrava: králíci, ryby, zajíci, vodní ptáci

Doba březosti: 35 - 72 dní (někdy skrytá)

Počet mláďat: 4 - 6 mláďat

Ochrana: ohrožený

 

Norek evropský tvarem těla které je protáhlé a štíhlé nezapře příslušnost do čeledi lasicovitých šelem.

Ve stavbě těla a zbarvení norka evropského je na první pohled nápadná podobnost s norkem americkým

(Mustela vison). Nicméně tato podobnost je výsledkem konvergentního vývoje a norek evropský má za

nejbližšího příbuzného tchoře tmavého, zatímco norek americký je více příbuzný s kunami.

 

Stavba těla: Má čokoládově hnědou srst s bílou tlamou a čenichem. Samec váží cca 900 g a měří

28 - 43 cm, samice měří cca 30 - 40 cm a váží kolem 600 g.

 

Rozšíření: Na většině území Evropy, kde byl dřívě běžně rozšířený, již vymizel. Příčiny nejsou přesně

známé, ale je pravděpodobné, že velký vliv měly změny v jejich přirozeném prostředí, mizení lesů,

znečištění řek, rozšíření infekčních nemocí a v neposlední řadě i konkurenční tlak norka amerického,

který dříve často unikal s farem a výborně se v Evropě adaptoval: Přímý lov již tak velké nádledky neměl.

U nás byl poslední norek evropský zastřelen  koncem 19. stlotí.

 

Způsob života: Norek evropský je samotář, který si hloubí nory poblíž vody. Je teritoriální a své území,

které může být velké i 4 kilometry si značkuje pomocí pachu. Je to typický masožravec, který lovy ryby,

králíky, zajíce a vodní ptáky.

 

Rozmnožování: Při období rozmnožování, které trvá od února do března, samci opouštějí svá doupata

a vydávají se na dlouhé výpravy při kterých hledají partnerku. Samci i samice se páří hned s několika

zástupci opačného pohlaví. Samice loví 4 - 6 holých a slepých mláďat, která odstavuje ve věku 8 - 10 týdnů.